Tehokas toiminnanohjausjärjestelmä tukkukaupassa

//Tehokas toiminnanohjausjärjestelmä tukkukaupassa

Tehokas toiminnanohjausjärjestelmä tukkukaupassa

Tukun tehtävänä on toimittaa tavaraa A paikkaan B sovittuna aikana sovittu määrä. On selvää, että tehokas toiminnanohjausjärjestelmä varmistaa onnistuneet toimitukset ja vähentää epäonnistuneita. Mutta mikä tekee ERPistä tehokkaan ja miten tunnistaa itselle sopivan tehokkaan toiminnanohjausjärjestelmän? Mikä tekee erpistä tehokkaan tukkuliiketoiminnassa?

 

Mikä tekee tukkutoiminnasta tehokasta?

Vanha totuus on, että kun varastoyksiköiden (SKU) määrä kasvaa, liiketoiminta monimutkaistuu kuin vaihtoehdot shakkilaudalla. Otetaan yksinkertainen esimerkki tuotantoliiketoiminnasta. Tuotat lapsille suunnattua mehua pullossa. Mehusta on makuyhdistelmät vadelma ja mansikka. Korkista on kaksi eri väriä ja etiketistä luonnollisesti kaksi vaihtoehtoa. Toinen mansikalle ja toinen vadelmalle. Tämän lisäksi tarvitset pakkaukset, joissa on merkintä. Sanotaan aluksi vaikka 2 kappaletta. Toinen vadelmalle ja toinen mansikalle. Nyt sinulla on kahdelle tuotteellesi varastoyksiköitä 7 kappaletta (pullo, korkit, etiketit, laatikot). Saat tiedustelun muutamalta jakelijalta maailmalta ja päätät ryhtyä 5:n kanssa liiketoimintaan. Maita tuli lisää 5 kappaletta. Nyt sinulla on varastoyksiköitä pahimmassa tapauksessa 27, sillä maittain tuotteet pitää etiketöidä ja merkitä eri tavoin. Monimutkaistamatta esimerkkiä liikaa maahantuonti- ja tukkuliiketoiminnassa eri pakkauskokojen ja makuvarianttien sekä versioiden kirjo on valtava. Asiakkaita palvellaksesi sinun tulee tarjota ylläolevan tuottajan eri versiot sekä hänen kilpailijansa. Siksi tehokkuus pääosin syntyykin oikeista, oikea-aikaisista ja tehokkaista ostoista sekä optimoiduista myynneistä. Kaikki muu on plussaa. Tehokas tukkutoiminta ostaa ja varastoi vain asioita, jotka poistuvat pian asiakkaan matkassa.

Millainen on tehokas toiminnanohjausjärjestelmä?

Tehokas toiminnanohjausjärjestelmä on sellainen, joka tukee sinua monimutkaisen liiketoiminnan johtamisessa. Siitä se nimikin tulee. Toiminnan ohjaamisesta. On kuitenkin joukko muitakin asioita, joita tehokas toiminnanohjausjärjestelmä saa ja sen pitääkin saada osakseen. Tällaisia ovat mm. optimointi, jäljitettävyys, raportointi ja helppo käytettävyys. Menemättä sen suuremmin yksityiskohtiin, tehokas toiminnanohjausjärjelmä on sellainen, joka tukee liiketoimintasi kehittymistä ja sinä osaat sitä käyttää. Pupesoftissa on esimerkiksi tuhansia määriteltäviä yksityiskohtia. 80% asiakkaistamme tarvitsee niistä vain osaa. Siksi tehokas toiminnanohjausjärjestelmä pystyy tukemaan sinua yksittäisissäkin monimutkaisissa asioissa, mutta sen täytyy olla myös käytettävä ja skaalattavissa eri kokoisten yritysten tarpeisiin. Sillä siinä missä toinen tarvitsee eräkohtaista seurantaa, toinen haluaa sarjanumeroa. Kolmas mielellään ottaa käyttöönsä molemmat. On siis selvää, että yksi yksittäinen asia ei tee tehokasta erpiä, mutta sinun kannattaa varmistaa, että erpisi tarjoaa sinulle seuraavat asiat.

Ostojen automatisointi

Yllä kuvatussa esimerkissä ostaminen, varastointi ja tuotanto monimutkaistuvat nopeasti. Osassa tuotteissa tulee hävikkiä (kone rikkoo korkkeja) ja tilauserät ovat erikokoisia. Näin tapahtuu myös tukkukaupassa. Kun ostot pystytään automatisoimaan niin, että ymmärretään milloin, mitä ja kuinka paljon pitää ostaa, tehokkuus kasvaa silmissä. Tähän auttavat automatisoidut hälytysrajat, ostoehdotukset tai jopa automaattiset ostotilaukset.

Toimitusten tehokas seuranta ja jäljitettävyys

Tukkujen kohdalla raha palaa, kun lava liikahtaa. Jokainen pysähdys maksaa erikseen, ja siksi onkin tärkeää, että toimituksia pystytään seuraamaan, optimoimaan ja kehittämään todelliseen tietoon perustuen. Vain optimoimalla varaston kiertoa, toimituksia sekä keräilyä / logistiikka joka kohdassa, voidaan toimia tehokkaasti. Vaikka aluksi riittää yksi kaveri varastoon keräilemään, niin isossa mittakaavassa automaattikeräily on asia, jota ilman erpiä ei voi kutsua tehokkaaksi.

Monipuolinen raportointi

Tehokas toiminnanohjausjärjestelmä tarjoaa raportointijärjestelmän, jossa raportointi ei ole kiinni järjestelmän mahdollisuuksista vaan asiakkaan toiveista. Jos halutaan tietää kuinka monta sinistä korkkia on myyty ja toimitettu, niin se voi olla jollekin aivan yhtä tärkeä tieto kuin monta laatikkoa on myyty. Monipuolinen raportointi tukee johtoa sen tarpeissa kehittää selkeitä ja yksinkertaisia toiminnan kehittämiseen tähtääviä toimenpiteitä.

Helpot hinnoittelun välineet

Vaikka yksinkertaiselta asialta kuulostaakin niin massahinnoittelun välineet ovat tehokkaan erpin peruskauraa. Erityisesti tukkutoiminta, jossa hintakilpailu on kovaa ja hinnoittelussa tulee olla tarkka, pitää hinnoitteluun pystyä puuttumaan nopeasti ja tuoteryhmittäin. Markkinaa seuraamalla voidaan jopa automaattisesti tiedustella oikeaa hintatasoa, jonka muutoksiin järjestelmä voi automaattisesti herätä toimimaan tai antaa ehdotuksia.

Korvaavat tuotteet

Mikäli asiakas tilaa vadelmaa, ja se on väliaikaisesti loppu, niin tehokkaan toiminnanohjausjärjestelmän tulee ehdottaa mansikkaa. Useissa tilanteissa se on myynnin este, ja asiakas pettyy. Hyvin korvattu ostos auttaa niin yritystä itseään kuin parantaa asiakkaan kokemusta. Toisaalta hyvä järjestelmä myös ohjaa myyjää työssään ja auttaa näin myymään oikeita ja soveltuvia tuote- / palveluyhdistelmiä.

Helppo käyttö ja loogisuus

Loppujen lopuksi tehokas toiminnanohjausjärjestelmä on sellainen, joka on helppo ja looginen käyttää. Käytit sitä sitten loogisesti tai et. Järjestelmän tulisi kyetä muokkautumaan käyttäjänsä tarpeisiin. Haluat sitten mahdollisesti löytää kaikki siniset korkkisi tai punaiset etiketit niin voit etsiä ne eri tavoin. Ehkä haluat vain hakea sininen korkki hakusanalla tai kirjoittaa hakukenttään vadelmapullon tai lasten mehun korkki. Kaikkien vaihtoehtojen tulisi tuottaa sama vaihtoehto.

 

Vaikka onkin turhan suoraa ja oikovaa sanoa, mikä tekee tehokkaan toiminnanohjausjärjestelmän, niin yllä esitetty nostaa tukkukaupan osalta tärkeitä esimerkkejä esiin. Sillä monimutkaisen, nopean ja käyttöpääomavaltaisen tukkuliiketoiminnan tehokkuuden määrittää vain nopea ja tehokas kierto rehdillä katteella.

By | 2016-11-08T11:33:35+00:00 16. syyskuun 2015|Kirjoitukset|Kommentit pois päältä artikkelissa Tehokas toiminnanohjausjärjestelmä tukkukaupassa

About the Author: