Maailmanlopun lisenssit.

/, lisenssit/Maailmanlopun lisenssit.

Maailmanlopun lisenssit.

Ei ole häpeä olla edullinen. On suuri ero olla muka helppo ja halpa kuin ehdottomasti edullinen. Olen viime aikoina seurannut keskustelua Uberin tulosta eri markkinoille. Ihmiset ihailevat kun ovat käyttäneet palvelua ja saaneet sen halvemmalla kuin suomalaisen taksin. No totta kai. Valistuneilta kansalaisilta menee kuitenkin ohi, että säännelyillä markkinoilla hinnoittelu ei ole täysin markkinahintaista. Toisin sanoen halpa hinta voi muuttua nopeasti kalliiksikin ja silloin suloinen nektari muuttuu katkeraksi kalkiksi. Lontoossa itkettiin isosti kun suuri joukko ihmisiä tarvitsi metrolakon aikaan taksikyytiä. Uberin markkinatalouden logiikka toimii ei niin yllättäen hinnat kolminkertaistuvat ja epätoivoinen saa maksaa. Ihmiset suuttuvat pelastajalleen; syyttä. Sillä markkinatalouden logiikka toimii Uberillakin. Miksi?

Halpuuttamisen tulee perustua todellisuuteen muuten se on huiputtamista

Uberin edullisuus näkyy parhaiten kun kysyntä on normaalia. Silloin tarjolla olevien vapaiden autojen hinta on alhaisempi kuin taksien. Kun kysyntä on äärimmäisen kovaa hinta nousee, koska ostajat kilpailevat vapaista kyydeistä. Näin markkinat toimivat. Edes Uber ei voi muuttaa kysynnän ja tarjonnan lakia. Mutta miksi avoin lähdekoodi on aina edullista, muttei koskaan halpaa?

Otetaan esimerkiksi oma Pupesoftimme, joka on äärimmäisen tehokas toiminnanohjausjärjestelmä. Se on myös edullinen. Se ei ole halpa, mutta jos otetaan suorituskyky ja hinta vertailuindeksiksi niin se on yksi järkevimpiä vaihtoehtoja markkinoilla. Mutta se, että Pupesoft on edullinen ei perustu siihen, että Devlabin liiketoiminta olisi työlainsäädäntöä polkevaa tai alihankkijoitaan sortavaa. Päinvastoin. Teemme aina ammattilaisten kanssa työtä ja mielellämme valitsemme kokoluokkaamme parhaat toimijat. Meidän tehokkuutemme perustuu avoimeen lähdekoodiin, jonka kehitystyöstä emme laskuta asiakkaitamme lisenssimaksuilla.

Miten digitaalinen osuuskuntatyö muuttaa maailmaa

Avoin lähdekoodi on ikäänkuin digitaalista osuuskuntatyötä, jossa kehitetään yhdessä palvelua ilman loputonta lisenssilaskutuksen kierrettä. Jokainen osallistuja saa toisensa työn hyväkseen ja luovuttaa samalla oman työnsä muiden käytettäväksi. Vapaamatkustajiakin hyväksytään. Avoimen lähdekoodin edullisuus perustuu siihen, että kehitystyöhön osallistuneet yritykset saavat kehityskustannuksensa laskettua kehittämällä yhdessä ja erikseen.

Toimimalla näin ne hyväksyvät sen, että on järkevämpää rakentaa yhdessä kilpailijoiden kanssa jotain suurta, johon investointi on 1000:lta pieni, mutta kaikki saavan täyden hyödyn. Lisenssiliiketoiminnassa jokainen maksaa yhä uudelleen ohjelmistonkehityskuluja. Totta kai. Alkuperäinen myyjä on ottanut riskin ja haluaa siitä nyt tuoton. Kuolevasta tase-erästä, jota kasvatetaan vain tuon yrityksen panoksilla. Voisi sanoakin, että nämä maailmanlopun lisenssit ovat ikäänkuin hinta riskistä, joka ei enää toteudu mutta, jonka ylläpitämiseen on jokaisen osallistuttava.

En missään nimessä sano, etteikö lisenssituotteet olisi hyviä. Ovat ne ja monessa mielessä omaavat erityistä kilpailuetua avoimeen lähdekoodiin. Mutta usein minulle jää sellainen kuva, että avoimen lähdekoodin ohjelmistoja pidetään joko epävakaina tai tehottomina, koska ne ovat edullisia. Tämä ei pidä paikkaansa. Niiden edullisuus perustuu siihen, että ne kehitetään suoraan asiakastarpeeseen ja niiden kehittäjää ei kiinnosta muu kuin olennainen. Avoimen lähdekoodin tehtävänä on tehdä sovellettu työ hyvin, edullisesti ja tehokkaasti, niin kuin omistaja toivoo. Pupesoft kuten kaikki kilpailijansa eivät ole tässä mitään poikkeuksia. Niiden liiketoiminnan logiikka on vain täysin erilainen. Me kaikki laskutamme vain tuotetusta palvelusta emme olemassa olevasta koodista, jonka muut ovat jo maksaneet.

 

 

By | 2015-12-29T08:00:40+00:00 6. marraskuun 2015|avoin lähdekoodi, lisenssit|Kommentit pois päältä artikkelissa Maailmanlopun lisenssit.

About the Author: